Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

Β Γυμνασίου Η Χριστιανική Εκκλησία αποφασίζει και ορίζει την πίστη

 


Το Συμβούλιο Ασφάλειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών  είναι ένα από τα έξι βασικά όργανα του ΟΗΕ, με αποστολή τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Επίσης, αποστολή του είναι η εισδοχή νέων μελών στον οργανισμό. Σε αντίθεση με την Γενική Συνέλευση έχει την εξουσία να αποφασίζει για σχετικά ζητήματα εκδίδοντας ψηφίσματα. Βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ όλα τα μέλη του ΟΗΕ συμφωνούν να εκτελούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Συνεπώς οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές και εκτελεστές απ΄ όλα τα μέλη του Οργανισμού.

1.1  Σκοπός & Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα του σχεδίου διδασκαλίας

Γενικός Σκοπός: Αποτιμούν τον τρόπο λήψεως των αποφάσεων από την πρώτη Εκκλησία

 

 Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα:

  1. Να συνειδητοποιήσουν ότι η Εκκλησία ως ζωντανός οργανισμός έχει προβλήματα
  2. Να προσδιορίζουν   τα αίτια σύγκλησης της Αποστολικής Συνόδου
  3. Να αναλύουν τον τρόπο με τον οποίο η πρώτη Εκκλησία έφτασε στην λήψη της απόφασης
  4. Να αποτιμούν την απόφασή της για την ιστορία της Εκκλησίας

 

 


λέξεις κλειδιά: Αποστολική Σύνοδος,  περιτομή, Ιουδαιοχριστιανοί, Ελληνιστές, Φαρισαίοι, εθνικοί, πίστη, Άγιο Πνεύμα




Αποστολική Σύνοδος: Συνήλθε στα Ιεροσόλυμα το 49 μ.Χ. Η εικόνα βρίσκεται στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος, στο Άγιον Όρος.

  • Αίτιο σύγκλησης  Αποστολικής Συνόδου : η διαφωνία αποστολων και ιουδαιοχριστιανών για τον τρόπο με τον οποίο θα εισέρχονταν οι εξ εθνών χριστιανοί στη νέα θρησκεία με την επιβολή ή μη ιουδαικων εθιμων σε αυτούς
  •  Η πρώτη Εκκλησία αποφασιζει με διάλογο και δημοκρατικές διαδικασίες  και εκλογική διαδικασία
  • Η Εκκλησία αποφάσισε την μη επιβολή ιουδαϊκών εθίμων στους εξ εθνικών Χριστιανούς και την ταυτόχρονη αποχή από ειδωλολατρικές συνήθειες, από αυτούς
  • Η Εκκλησία πέτυχε το άνοιγμα στον ειδωλολατρικό κόσμο 

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

 



1.1  Σκοπός & Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα 

Γενικός Σκοπός:

Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα: Εκτιμούν τον Θεάνθρωπο Ιησού Χρηστό  ως διδάσκαλο, που προσλαμβάνει δημιουργικά την καθημερινότητα για να τη φωτίσει διαφορετικά

     Εμπλεκόμενοι Στόχοι και Επάρκειες της Τάξης 

  1. Να κατανοούν ποιο είναι το κριτήριο και το μέτρο εκτίμησης της αξίας ή απαξίας των πράξεων και της ζωής των ανθρώπων
  2. Να εκτιμήσουν ότι ο Θεός δεν είναι ούτε τιμωρός ούτε αμείβει τους ανθρώπους, αλλά ότι μόνοι τους ευθύνονται για τις επιλογές τους

 














Συχνά αναρωτιούνται οι άνθρωποι: Τι δίνει στη ζωή ποιότητα και αξία? Τι την κάνει προβληματική και την υποβαθμίζει? Τα λόγια ή οι πράξεις? Μόνο οι πράξεις ή οι παραλείψεις? Υπάρχει κάποιο δοκιμασμένο κριτήριο ή μέτρο, για να μετράμε την παντοτινή ποιότητα και αξία της ζωής? Αυτό το βρίσκουμε στην παρακάτω παραβολή του Χριστού.

λέξεις κλειδιά: τελική κρίση, τιμωρία, ανταμοιβή, δίκαιοι, άδικοι 







Λεπτομέρεια μιας μεγάλης ρομανικής εικόνας της Τελικής Κρίσης. Ζωγραφίστηκε το δεύτερο μισό του 12ου αιώνα για το ναό  του Αγίου Γρηγορίου Ναζιανζηνού κοντά στη Σάντα Μαρία στο Κάμπο κοντά στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης..  Είναι πλέον μέρος της συλλογής των Μουσείων του Βατικανού.

Βασικά στοιχεία του μαθήματος


  • Κατά τη διδασκαλία του Χριστού στον καινούριο τρόπο ζωής, που ο ίδιος φανέρωσε και προέβαλε, ισχύει ένα κριτήριο για την αξία της ζωής των ανθρώπων.  Με αυτό θα κριθούν κάποτε οι πράξεις όλων. Αυτό είναι η έμπρακτη εκδήλωση αγάπης ή η παράλειψη της. Αυτό κρίνει αποφασιστικά τον καθένα για τώρα και για πάντα. 
  • Το να είναι κάποιος κοντά στον Θεό ή μακριά του, είναι συνέπεια των καλών ή κακών επιλογών και πράξεων ή παραλείψεών του προς τους συνανθρώπους. 
  • Ο Θεός κανέναν δεν αμείβει και κανέναν δεν τιμωρεί. Όλους τους θέλει κοντά του.







Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΟΝΤΙΟΣ ΠΙΛΑΤΟΣ


 ΠΟΝΤΙΟΣ ΠΙΛΑΤΟΣ 

«Καθημένου δε αυτού επί του βήματος απέστειλε προς αυτόν η γυνή αυτού λέγουσα· μηδέν σοι και τω δικαίω εκείνω· πολλὰ γαρ έπαθον σήμερον κατ' όναρ δι' αυτόν». 

 (Ματθ.27,19)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Ενώ καθόταν στη δικαστική του έδρα, η γυναίκα του τού έστειλε με κάποιον ετούτο το μήνυμα: «Μην κάνεις τίποτα εναντίον αυτού του αθώου, γιατί πολύ ταλαιπωρήθηκα απόψε στ' όνειρό μου εξαιτίας του».

ΠΟΝΤΙΟΣ ΠΙΛΑΤΟΣ



ΑΠΌ 5:09:06 ΕΩΣ 5:30:34

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ A ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΙΟΥΔΑ ΑΡΝΗΣΗ ΠΕΤΡΟΥ



 

Μεταμέλεια = μετά + μέλω = το αίσθημα ντροπής, στενοχώριας, που έχει κάποιος για ό, τι έκανε ή για ό, τι παρέλειψε να κάνει.
Μετάνοια = μετά + νοέω νοός κρίση. Η συναίσθηση από κάποιον του κακού ή του σφάλματος που έκανε και αλλαγή του νου / μεταστροφή.

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ γ. Οι μεταρρυθμιστές Ζβίγκλιος (1484­1531) και Καλβίνος (1509­-1564)δ. Η επικράτηση της Μεταρρύθμισης και οι συνέπειές της για τη Δυτική Ευρώπη

 Η τεχνική "Πέντε π και ένα γ - 5W1H" αποτελείται από 6 ερωτήσεις οι οποίες - στην πιο διαδεδομένη εκδοχή - είναι :

  • Ποιο ή Τι;(What) : Ποιο είναι το πρόβλημα;
  • Που; (Where) : Πού συμβαίνει;
  • Πότε; (When) : Πότε συνέβη;
  • Γιατί; (Why) : Γιατί συμβαίνει;
  • Ποιος; (Who) : Ποιος εμπλέκεται στο πρόβλημα;
  • Πως; (How) : Πώς μπορεί να ξεπεραστεί;
Στόχος της είναι να εκπαιδευτούν οι μαθητές, ώστε να καθορίζουν τα βασικά αίτια αλλά και να εντοπίζουν τις διαφορετικές όψεις ενός προβλήματος, γεγονότος ή κατάστασης. Επιπλέον προκαλείται το ενδιαφέρον τους σε περιπτώσεις όπου υπάρχει έλλειψη ιδεών. Η τεχνική μπορεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο της ατομικής έρευνας και εργασίας , στη διαμόρφωση ερωτηματολογίων κατά τη συλλογή δεδομένων, στη μελέτη και τον εντοπισμό των πληροφοριών, στην ερμηνευτική προσέγγιση ενός κειμένου κ.λ.π. Η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την περίσταση. Για παράδειγμα:

1. Μία ερώτηση ο καθένας: Σε ομάδες εργασίας των 6 ατόμων ανατίθεται σε κάθε μέλος της ομάδας μία εκ των έξι ερωτήσεων. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε κάθε μαθητή να ασχοληθεί με ένα στοιχείο - πλευρά του υπό διερεύνηση θέματος.

2. Τυχαία επιλογή ερώτησης: Μια απλή στην εφαρμογή της προσέγγιση είναι η τυχαία η επιλογή μίας ή και περισσοτέρων εκ των 6 ερωτήσεων σχετικά με κάποιο θέμα που απασχολεί τον μαθητή. Αυτό μπορεί να γίνεται αυθόρμητα είτε να ορίζεται από τον εκπαιδευτικό. Αν η τεχνική εφαρμόζεται με συνέπεια και συχνά από τον εκπαιδευτικό οι μαθητές συνηθίζουν να τη χρησιμοποιούν οποτεδήποτε συναντούν μια άγνωστη έννοια ή ένα πρόβλημα.

3. Συγκεκριμένη σειρά ερωτήσεων : Σε αυτήν την περίπτωση, ο εκπαιδευτικός επιλέγει προσεκτικά τις ερωτήσεις αλλά και τη σειρά που θα ακολουθηθεί , με σκοπό να καθοδηγήσει τους μαθητές στη λύση ενός προβλήματος ή την ανάλυση ενός θέματος. Όλες οι ερωτήσεις έχουν ξεχωριστό νόημα και σημασία και στοχεύουν στο να διευρύνουν τη σκέψη και την αντίληψη των μαθητών σε όλες τις διαστάσεις και τις πτυχές του προβλήματος.
           Κάθε μία από τις έξι (5π και 1γ) θεμελιώδεις ερωτήσεις μπορεί να εξειδικεύεται σε μια ποικιλία σχετικών ερωτήσεων οι οποίες ενδεικτικά μπορεί να είναι:

α. Ποιο ή Τι; What? : "Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα;", "Ποια είναι τα επιμέρους συστατικά του;", "Τι συνέβη;", "Ποιος ευθύνεται για την αποτυχία ή την επιτυχία;", "Ποια μπορεί να είναι η λύση του προβλήματος;", "Τι αποτελεί προτεραιότητα;"
[ Οι ερωτήσεις αυτού του τύπου προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις σε θέματα όπως : "Ποια είναι τα γεγονότα;" , "Τι ενέργειες πρέπει να γίνουν ή έπρεπε να είχαν γίνει;", "Ποια είναι η πιθανή λύση του προβλήματος;", "Ποια είναι τα πιθανά αίτια;"]

β. Ποιος; - Who? :" Ποιος είναι υπεύθυνος για το συμβάν;", "Ποιοι συμμετείχαν σε αυτό;", "Ποιοι θα μπορούσαν να λύσουν αυτό το πρόβλημα;"
[Με αυτές και άλλες παρεμφερείς ερωτήσεις διευκρινίζονται και ξεκαθαρίζονται θέματα όπως: "Ποιοι είναι εμπλεκόμενοι σε κάποιο γεγονός, πώς σχετίζονται μεταξύ τους αλλά και με τα γεγονότα;", "Ποια είναι τα στοιχεία, πρόσωπα-κλειδιά στα οποία πρέπει να εστιάσει η μελέτη;"]

γ. Που; Where? : "Που συνέβη ή θα συμβεί;". "Πού θα τοποθετηθεί;"
[ Οι ερωτήσεις αυτής της κατηγορίας αναφέρονται στα χωρικά πλαίσια ενός ζητήματος ή προβλήματος.]

δ. Πότε; When? : "Πότε συνέβη ή θα συμβεί;" "Πότε ο συγκεκριμένος χαρακτήρας λαμβάνει μέρος στην ιστορία;" κλπ.
[ Σκοπός αυτού του συνόλου ερωτήσεων είναι να διευκρινιστούν τα χρονικά (ή διαχρονικά) όρια του προς διερεύνηση προβλήματος ή θέματος]

ε. Γιατί; Why?"Γιατί συνέβη;" "Γιατί τα αποτελέσματα αυτής της πράξης , της ενέργειας ή της κατάστασης είχαν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα;" , "Γιατί τα αποτελέσματα μιας δουλειάς ήταν απογοητευτικά ή όχι;"
[ Οι απαντήσεις σε τέτοιες ερωτήσεις στοχεύουν κυρίως στα εξής: Διευκρινίζονται οι αιτίες και οι αφορμές. Ανακαλύπτονται οι πραγματικοί λόγοι που ευθύνονται για συγκεκριμένες καταστάσεις.]

στ. Πώς ή Πόσο - How? : "Πώς συνέβη;", "Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό το σχέδιο;", "πώς αντιμετωπίζεται ένα τέτοιο πρόβλημα;", "Πώς θα αντιδρούσατε εσείς;", "Πόσο συχνά συμβαίνει κάτι;", "Πόσο χρόνο χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί;"




ΣΤΥΑΡΟΛΕΞΟ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025

Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ


 

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2025

KATAKΛΥΣΜΟΣ


 

 ΚΑΤΑΚΛΥΜΟΣ ΝΩΕ 1 


ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ 2


ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ 3